2009. április 1., szerda

Charles Babbage AutoCAD verseny

A hét elején (március 30. és 31.-én) részt vettem a Dunaújvárosban megrendezett Charles Babbage nevű AutoCAD versenyen. Ebben az évben immáron harmadik alkalommal vettem részt a versenyen.  A tavaji évtől a verseny 'Inventor' kategóriájában mérettettem meg magamat. Idén az első hely mellett számos tapasztalatot is nyertem. 

A versenyről:

A Charles Babbage AutoCAD versenyt idén rendezték meg a 17. alkalommal. Minden évben 3 kategóriában mérhették össze tudásukat a középiskolák tanulói. AotuCAD Tantárgyi, AutoCAD komplex és egy harmadik kategóriában. Az első két kategóriában az AutoCAD szoftverrel versenyeznek a diákok. A harmadik kategóriában viszont az első években a Mechanical szoftverrel, 3 éve egy másik 3D-s prototípus tervező szoftverrel, ill. már 2 éve az Inventor-ral küzdenek a versenyzők. Véleményem szerint a verseny komoly múltal és anyagi támogatással rendelkezik ahhoz, hogy egy jó kiindulópont legyen egy a szakmában tanuló diáknak arra, hogy megmutathassa a tudását és összemérje azt másokéval. 

Az Inventor kategória:

Az Inventor kategória idén is tartogatott meglepetéseket. 6 feladatot kellett megoldani 3 óra alatt. Az első feladatban egy szabályos 10 szög alapú hasábot kellett csonkolni. Ennek a testnek a szilárdtestmodelljét készítettük el az 1. feladatban a megadott 3 veltület alapján. A második feladatban 8 darab alkatrész 3D-s modelljét kellett elkészíteni a megadott rajzok alapján. A harmadik feladatban pedig a második feladat egyik modelljéről kellett műhelyrajzot készíteni a meghatározott kritériumok alapján. A negyedik feladatban össze kellett állítani a második feladatban elkészített elemeket. Az ötödik feladatban az összeállításről kellett műhelyrajzot készíteni, olyan meghatározások szerint, mint tűrészmező elhelyezése, metszet készítése az összeállításról a rajzi szabványok betartásával, stb.. Az utolsó feladatban az összeállításról kellett készíteni egy animációt, amely megmutatja, hogyan kell a szerkezetet összeszerelni. Figyelni kellett arra, hogy a video minnél realisztikusabbnak hasson (menetes részek becsavarása a helyükre például).

Összességében:

Mint már említettem a verseny remek alkalmat nyújt a megmérettetésre. Mindezekmellett kiváló lehetőséget adott számomra, hogy megismerhessek olyan diákokat, akik ugyanazzal foglalkoznak mint én csak az ország más pontjain. Jó alkalom a kapcsolatépítésre.


Írta: Kovács Csaba

Nincsenek megjegyzések: