2009. április 9., csütörtök

A projectek

Üdvözlök minden kedves olvasót

Az Autodesk Inventor-ban lehetőségünk van projectekkel dolgozni. Ez azért jó, mert így könnyedén el tudjuk különíteni a különböző munkáinkat, feladatainkat. Az Inventor a projectek kezelésére egy project fájlt használ, mely tartalmazza a projectekhez tartozó fájlok elérési útját, a tartalomközpont elemeit és a sablon fájlokat. Utóbbi kettőt csak, ha szükséges. 

Kétféle projectet használhatunk az Autodesk Inventor-ban. Az egyik az egyfelhasználós a másik pedig a többfelhasználós project. Utóbbit csak akkor tudjuk kiválasztani, ha az Inventor mellett telepítve van az Auotdesk Vault program is. Az egyfelhasználós project egy egyszerű project, amelyet egy felhasználó használ ill. szerkeszt. Ezzel ellentétben a többfelhasználós projectek egy központi szerveren helyezkednek el, ahol megtalálhatóak a hozzájuk csatolt elemtárak és sablon fájlok. Ha az egyik felhasználó módosítani szeretne az egyik alkatrészen, akkor arra az időre a Vault program kölcsön adja az alkatrészfájl annak a felhasználónak. Természetesen a Vault segítségével korlátozható az is, hogy a felhasználók melyik fájlokat szerkeszthetik vagy csak tekinthetik meg. 

A projectek mozgatására használhatjuk az Úticsomagokat. Ezek a csomagok segítenek, hogy a projectekben található fájlok ne veszítsék el a kapcsolatot egymás között és szükség esetén megtartsák az egymás közti hivatkozásaikat. 

Röviden egyenlőre ennyi a projectekről. Legközelebb az Inventor kezelőfelületéről lesz szó.
Köszönöm a figyelmet. 
Írta: Kovács Csaba

Nincsenek megjegyzések: